Date

Mijn top 8 boeken die me leerde meer mezelf te zijn

1. Verslaafd aan Liefde – Jan Geurtz.

Volgens Jan mag de (liefdes)relatie niet het doel zijn. Waarom is het een probleem dat je partner niet is wat jij graag ziet in een partner? Het is pas een pijnlijke situatie als je vindt dat je ook daadwerkelijk met hem of haar móét zijn. Jan vertelt dat de relatie niet het doel mag zijn. Je leeft hierdoor veel vrijer, je blijft dichterbij jezelf, met name in de keuzes die je graag wilt maken.

De reden waarom we de relatie als uitgangspunt nemen is omdat het de bevestiging geeft waar we ons hele leven naar op zoek zijn: erkenning van dat we ertoe doen en er mogen zijn.

Om die reden ontwikkel je lagen over je natuurlijke staat van zijn: je persoonlijkheid, je identiteit en je imago. Lagen waarmee je je identificeert en die allemaal ontstaan doordat je jouw fundamentele natuurlijke staat van zijn afwijst. Het boek kan in het eerste deel wat confronterend zijn, maar hij leert je in het tweede deel ook hoe je hiermee om mag gaan.

Must read! En een mooi cadeau voor een ander. Bestel ‘m hier

2. Intimate communion – David Deida

Dit boek gaat over de aantrekkingskracht die er is tussen de mannelijke en vrouwelijke energie, zonder deze energie te koppelen aan een man of vrouw. Ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijke energie, maar we hebben wel duidelijk een voorkeur. Beide energieën hebben een ander doel. Mannelijke energie beweegt vanuit vrijheid en vrouwelijke energie beweegt vanuit liefde.

David Deida legt uit hoe de aantrekking tussen een man en vrouw kan blijven bestaan wanneer we beiden verbinden met onze energie naar voorkeur. In de meeste gevallen voelen vrouwen zich uiteindelijk het meest verbonden en in hun kracht wanneer hun vrouwelijke energie ongeveer 80% ruimte krijgt en hun mannelijke energie 20%. Voor mannen is dit andersom. Waarom leven we hier niet naar?

We zetten een andere energie voor om onszelf te beschermen voor pijn en afwijzing en omdat we denken dat nodig te hebben om erkenning te krijgen, maar trekken daarmee ook de andere energie aan. Je blijft aantrekken wat je niet wilt, omdat je blijft uitstralen wat je niet bent.

Fascinerend boek. Het heeft mij alle helderheid geven in welke energie ik me het meest wil begeven en het heeft me de relatie gebracht, zoals ik deze graag zie. Echt lezen dus. Vooral als je een vrouw bent in een (vrij) mannelijke omgeving en je graag een relatie wilt!

David ziet een man en vrouw volledig als gelijke, maar hij zal nooit beweren dat we leven vanuit dezelfde energie. Overigens sluit hij niet uit dat er mensen ook neutraal in het leven staan en dat deze mensen ook neutraal aantrekken. Echter gaat dit volgens hem maar om een klein groepje mensen. De meeste mannen en vrouwen hebben een sterkte vrouwelijke of mannelijke energie.

Bestel ‘m hier

3. De kracht van echte vrouwen – David Deida.

Het zal je niet verbazen dat de schrijver van het hierboven genoemde boek zich is gaan specialiseren in de man en vrouw, los van elkaar. In dit boek beschrijft hij de vrouwelijke energie als het goddelijke van de vrouw. Feminine gaat over liefde en overgave. En daarmee zegt hij ook dat juist de kracht van de vrouw zit in haar overgave. In het vertrouwen van de visie van de man en haar liefde.

In dit boek leer je toewerken naar die overgave, omdat we dit als vrouw helemaal lijken te zijn verleerd door onze extreme drang naar controle. Het boek is volledig anders geschreven dan “de kracht van echte mannen”, dat kort, duidelijk en concreet is, zoals de mannelijke energie vloeit. “De kracht van echte vrouwen” is geschreven in een sierlijke flowende manier van schrijven, zoals de vrouwelijke energie vloeit. Je leest brieven van de man naar de vrouw, maar ook veel lessen over bijvoorbeeld het volgende:

“En dus, hoewel je hart en lichaam ernaar verlangen om betoverd te worden door ware liefde, begraaf je het verlangen van je hart onder een leven van drukte, familie, vrienden en afleiding. Je leert om door te ploeteren om je werk af te krijgen. Je leert je af te sluiten van je echte verlangens. Je richt je op financiële doelen, of misschien wijd je je aan een sociale taak of het spirituele pad. En toch blijft het verlangen in je hart hangen, of je nu alleen bent of met een man die je hart niet diep opeist.”

Aan alle vrouwen: het boek vraagt een open mind, maar is het beste cadeau wat je jezelf én jouw vriendinnen kan geven!

Bestel ‘m hier

4. De kracht van echte mannen – David Deida.

Een boek dat elke man moet lezen. That’s it! Eigenlijk weinig aan toe te voegen. Dé gids voor de man over de omgang met vrouwen, werk en seksualiteit. Hij wijst de moderne man de weg naar een daadkracht, waarachtig en vrij leven.

David geeft aan dat de trend naar seksuele gelijkheid een belangrijk oorzaak is van het ontbreken van geluk in relaties. Naast economische en sociale gelijkheid heeft het namelijk ook gezorgd voor seksuele neutraliteit. “Het wordt tijd om onze mannelijke of vrouwelijke kern weer in ere te stellen”, aldus David.

Ook vrouwen hebben baat bij dit boek, want je zal de man heel veel beter begrijpen en je realiseren dat je niet wilt dat jouw man verjaardagen onthoudt of net zo zorgvuldig de plantjes water geeft als jij. Voor de man wordt in dit boek duidelijk hoe belangrijk het is om bij je mannelijke energie te blijven en je angsten en onzekerheden aan te kijken in plaats van ze uit de weg gaan.

Aan alle mannen: het boek vraagt een open mind, maar is precies geschreven zoals jij een boek wilt lezen. Tevens het beste cadeau wat je jezelf én jouw vrienden kan geven! 

Bestel ‘m hier

5. Meesterschap in Liefde – Don Miquel Ruiz

Don Miquel Ruiz is sjamaan en wijdt zich aan het verspreiden van de Tolteekse wijsheid. Volgens Ruiz zin er drie fundamentele meesterschappen die ons naar onze oorspronkelijke natuur van gelijk, liefde en vrijheid kan brengen. Het eerste is meesterschap in bewustzijn, de tweede meesterschap in transformatie en de derde; meesterschap in Liefde.

Vanuit Tolteeks perspectief komt alles voort uit liefde. Liefde is het leven zelf. En liefde in actie kan alleen geluk voortbrengen.

Ruiz wil je vertellen waarom het zo belangrijk is om in te zien dat je je niks persoonlijk moet aantrekken. Iedereen beweegt zich vanuit hem of haar eigen emotionele wonden. Hij legt uit hoe een lichaam naast fysieke wonden ook emotionele wonden kent en hoe een nieuwe situatie op een oude pijn kan drukken. En hoeveel we geneigd zijn de nieuwe situatie met onze oude pijn te betreden. Hij zegt ook dat je het geluk van het leven nooit in iemand anders zijn handen kan leggen. Dat wanneer je je eigen geluk laat afhangen van de ander of de ander jouw geluk wil laten ervaren, het gedoemd is om te mislukken. Liefde is houden van de persoon in het moment, zonder dat hij of zij moet veranderen. Hij of zij verandert wanneer de tijd daar is.

Perfect boek om mee te nemen op vakantie, klein van formaat, lekker leesbaar, simpel geschreven en heel mooi overdraagbaar tijdens een mooie reis! Het zou kunnen dat je de mijne ergens tegenkomt in een vliegtuig richting Bali. Vergeten ☺

Bestel ‘m hier

6. De Kracht van Kwetsbaarheid – Brené Brown

Als je deze nog niet hebt gelezen, dan zou ik je willen zeggen: nu doen. Aanschaffen en lezen. Met pen en papier, stiften en notitieblok. Studeren. Dit kan je leven in een half jaar tijd volledig veranderen, als je daadwerkelijk haar tips en adviezen opvolgt. En veranderen in positieve zin. Leven vanuit kwetsbaarheid is leven in vrijheid. Brené Brown vertelt fantastisch over haar eigen proces en over hoe erg ze walgde van kwetsbaarheid. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid en ze kan er niet meer omheen: er zit een enorme kracht in kwetsbaar zijn.

De voornaamste reden waarom we niet kwetsbaar zijn is schaamte. We schamen ons voor wat we voelen, hoe we over dingen denken of hoe iets ons kan raken. We leven met de overtuiging dat emoties zwak zijn en dat sterk zijn betekent dat je niet huilt. Mannen hun grootste schaamte zit ‘m in ‘niet sterk’ zijn, oftewel ‘zwak’. Vrouwen dragen de meeste schaamte met zich mee over hun uiterlijk.

Brené haar boeken zijn ook wetenschappelijk onderbouwd, aangezien ze een PHD op zak heeft en haar eigen onderzoeken verricht. Het perfecte boek om weg te geven aan iemand die ook ‘zogenaamd’ niks met kwetsbaarheid heeft. Bestel ‘m hier.

Bestel ‘m hier

7. De moed van imperfectie – Brené Brown

Laat gaan wie je denkt te moeten zijn. Het lijkt zo simpel, maar dit is precies waar het boek over gaat. Perfectionisme houd je tegen van alles wat je in je leven graag wilt doen. Het zorgt ervoor dat je niet eens begint aan dingen, omdat je enkel beren op de weg ziet. En het wordt veroorzaakt omdat we hoge eisen stellen aan onszelf en het niet toe laten fouten te maken. Dit leggen we onszelf op, omdat we grote angst hebben afgewezen te worden. 

Het boek gaat over de levenslange reis van “wat zullen anderen wel  niet van me denken” naar “ ik ben goed genoeg”.

Brené Brown schrijft makkelijk, grappig en heel veel leuke opsommingen waar je echt iets aan hebt! Toegankelijk voor iedereen.

Bestel ‘m hier

8. Moeiteloos jezelf zijn – Vera Helleman

Een prachtig boek. Mijn (gratis) 5-daagse training: “hoe ben ik meer mezelf” (https://noeskapak.com/5-daagse-training/) is grotendeels geïnspireerd op Vera haar wijsheden. Vera vertelt je hoe je weer kan thuiskomen bij jezelf. Dat je mag opgeven wie je denkt te moeten zijn. In dit boek vindt je theorie terug over bewustzijn, non-dualiteit, emoties, gedachten en verlichting. Het is helder geschreven en vol levenswijsheden.

Heb je veel van bovenstaande boeken al gelezen, dan is dit boek wat je weer een stap verder kan brengen naar zelfliefde, acceptatie en een stressloos leven!

Bestel ‘m hier

Bonus: Het einde van de opvoeding – Jan Geurtz

Word je ouder of ben je ouder en nog bezig met de ‘opvoeding’ van je kinderen. Dan is dit het eerste boek wat je moet lezen van deze lijst. En wacht hier niet mee. Jan maakt in dit boek onderscheidt tussen ‘opvoeden’ en ‘zorgen voor’. Je hoeft je kinderen niet op te voeden, je moet enkel voor ze zorgen. Als ouder verliezen we onszelf helemaal in de rol van vader of moeder, dan wel de opvoedkundige. Echter is ‘zorgen’ voor je kinderen voldoende om ze een zorgeloos leven te geven. Juist door je kind onnodig op te voeden zal het afwijzing ervaren en al snel het gevoel krijgen niet te mogen zijn in zijn of haar natuurlijke staat van zijn.

Het gaat over het hebben van vertrouwen in het feit dat je kind van zelf met mes en vork gaat eten als hij of zij ziet dat de ouders dat ook doen. Zorg voor je kind en geef ze het juiste voorbeeld. Dan ervaar je als ouders minder stress en het kind dus ook.

Zijn jouw kinderen vaak bij Opa & Oma en/of oppas? Zorg dan dat zij dit boek ook hebben gelezen. Just saying 😉

Bestel ‘m hier

PS Dit is geen #ad of samenwerking met bol.com, maar ik raad je de boeken echt aan en ik wil dat je zo min mogelijk moeite moet doen om ze te bestellen. Check ook zeker de tweedehands boeken op bol.com. Dat scheelt flink geld en je gaat verspilling tegen 🙂

Meer blogs