Date

ONZEKERHEID deel 1

Wat is het precies? En waarom doen we altijd alsof we ‘t niet zijn? We schamen ons voor ‘onzeker zijn’, maar je hebt er pas last van als je onzeker bent over je onzekerheid. Onzekerheid is angst. We zijn gewoon een beetje bang.

Onzekerheid is een emotie als gevolg van gedachten: ik weet niet wat ik wil. Waar moet ik beginnen? Hoe zal ‘t gaan? Kan ik eerlijk zijn? Hij/zij vindt mij niet leuk. Het geeft je letterlijk het signaal dat je in gedachten aan het geloven bent die je belemmeren. Deze gedachten zijn heel logisch als je nieuwe dingen probeert, voor jezelf begint, eerlijk bent, of jezelf openstelt.

Onzekerheid is angst voor het onbekende, voor het niet weten. Het onbekende kan ook heel spannend en leuk zijn, maar wat als het ‘niet lukt’? Het niet gaat zoals je hoopt. Dat voelt als falen; er is kans op afwijzing. Díe kans op afwijzing, dat is waar we misschien nog wel het meest ‘bang’ voor zijn.

Reële angst? Nee. Er is niemand écht met jou bezig en dat is heerlijk. Het gaat vooral om je eigen afwijzing. Wat vind jij van jezelf als je dat niet lukt of als iemand die relatie niet met je wilt? Kan je dan nog in heelheid zijn met jezelf? Als je dit kan voorkomen, waarom dat niet doen? Omdat je in je comfortzone niet altijd het gevoel hebt dat je leeft. En we willen het gevoel hebben dat we leven. Daarom extreme sports, mooie reizen en affaires: ‘t gevoel dat we leven. Maar diep duiken in je eigen innerlijke wereld en open staan voor (een) mentor(en) geven je ook het gevoel dat je leeft. Elke minuut van de dag. Als je jezelf maar de juiste vragen durft te stellen.

Onzeker zijn hoort er dus bij. Sterker nog; je bent het. Soms wil je het alleen nog niet zien. De reden is vaak dat je gelooft dat onzeker zijn zwak is, onaantrekkelijk. En dan pas wordt het een probleem. Je gaat het verbergen, omdat je jouw onzekerheid afwijst. Heb je moeite met onzekere mensen? Dan heb je moeite met je eigen onzekerheid. Je negeert wat zich aandient, en enkel die weerstand is het probleem. Zonde. Er is zóveel over jezelf te zien als je je eigen onzekerheid durft aan te kijken. Er is alleen geen reden om er onzeker over te zijn :-).

Meer blogs