Date

TWIJFEL IN JE RELATIE

Wat zegt dit? Hoe vind je antwoorden? Hoe maakt je keuzes? Mag ik gaan voor een ander die beter past of ben ik dan altijd maar op zoek naar meer en beter? Véél vragen hierover, let’s make some things clear.

Twijfelen doe je NOOIT aan de ander, je twijfelt altijd aan jezelf. Aan hoe jij bent bij de ander. Aan of JIJ het nog wel wilt met hem of haar, de ander is niet het ‘probleem’. Je kiest niet voor een betere ander, je kiest voor een betere zelf. Stop dus met focussen op de ander. Het leeft in jou en daar liggen ook je antwoorden.

Wat ik veel zie is dat we in fases van twijfel juist niet naar binnen durven te kijken, omdat daar antwoorden liggen die nog niet willen worden gezien. Met twijfel is het allerbelangrijkste dat je het volgende onderscheid maakt: hart vs ego (verstand). Jouw hart twijfelt namelijk nooit, jouw hart weet het, jouw hart wint het uiteindelijk ALTIJD. Het is het ego – je denken – dat je troebel maakt. Durf je jouw hart te vragen om de antwoorden? Durf je te zitten, met je ogen dicht, en minuten lang de tijd te nemen om te luisteren naar wat het te zeggen heeft? Stel jezelf eens de vraag: twijfel ik of durf ik geen beslissing te nemen? En waar ben ik bang voor? Ik kan je zeggen: precies waar je bang voor bent is al aan het gebeuren: angst voelen, ongemakkelijk zijn, afwijzing ervaren, verdrietig zijn, alleen voelen.

Herken je je minder in het bovenstaande stuk, maar twijfel je veel? Dan kan twijfel jouw beschermingsmechanisme/overlevingsstrategie zijn. Zodra je bepaalde belemmerende gedachten gelooft ervaar je een bepaalde emotie en jouw reactie daarop is: jezelf in twijfel trekken. Probeer te achterhalen welke emotie en gedachten je ervaart. Daar ligt je werk! Bevraag deze gedachte op waarheid, want je twijfelt niet echt, je twijfel uit angst keuzes te maken en afwijzing te ervaren. Enkel omdat je bijv. gelooft: ik ben dom.

En heb je er wel eens aan gedacht dat twijfel ok is? Dat het ok is het even niet te weten? Beslissingen worden vanzelf gemaakt als je er tijd overheen laat gaan. Check wel goed in of je meegaat in de beslissing die ‘de tijd’ maakt en of je dus wel in de realiteit blijft.

Meer blogs