Date

HET VERSCHIL TUSSEN WETEN EN GELOVEN

Tussen cognitief en meditatief, tussen begrijpen en realiseren. Het lijkt een dunne lijn, maar het is een wereld van verschil. Hoe kun je jezelf de juiste vragen stellen én op welke manier? Je wilt ‘het’ voelen, geloven, integreren en realiseren. Zodat verandering van gedrag vanzelf volgt.

THE WORK – de vier vragen – is een methode die dit toelaat. Die je aandacht van cognitief naar meditatief verplaatst. Die dwars door het ego snijdt, die je raakt in het diepste van je realisatie, waardoor andere waarheden ruimte krijgen en nieuwe dingen kunnen worden gezien. HOE kun je dit zelf toepassen? Lees mee.

Onderzoek welke gedachten jou belemmeren. Doe dit door op te merken welk oordeel je hebt op je naaste of jezelf. Bijv: hij is oppervlakkig of ik ben niet goed genoeg. Nu je de gedachte voor je hebt komt het belangrijkste stuk: visualisatie! Sluit je ogen en bekijk het beeld dat opkomt, zodra je de gedachte denkt. Dat beeld is de situatie waar je mee in meditatie gaat zijn. Dít maakt het verschil! Gedurende de volgende vragen bekijk je enkel dit beeld, je verplaatst je opnieuw in de situatie en je voelt opnieuw wat je in die situatie hebt ervaren. Stel jezelf de volgende vragen:

In deze situatie, “Ik ben niet goed genoeg”, is het waar? Ja of Nee? Kijk naar de ‘film’ van de situatie. Bedenk het antwoord niet, VOEL en KIJK wat je ziet en wacht net zo lang totdat het antwoord tot je komt. Het gaat hier niet om ‘t rationeel weten. Het gaat om wat je diep van binnen gelooft.

Kan ik absoluut weten dat het waar is? Ja of Nee. Wacht totdat het antwoord tot je komt.

Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je deze gedachte gelooft? KIJK naar de situatie, zie wat er gebeurt als je de gedachte gelooft, kijk naar hoe je je voelt. Hoe je de ander in de situatie behandelt, hoe je jezelf behandelt, wat er niet lukt etc.

Wie of wat zou je zijn zonder de gedachte. Visualiseer het! Beeld het in. Zie jezelf staan, tegenover de ander, zonder de gedachte. Hoe reageer je dan? Hoe voelt dat? Wat gebeurt er dan?

Elke vraag breng je opnieuw je aandacht naar de situatie. Dit vraagt 100% focus, maar bevrijdt je van al je lijden.

Meer blogs