Date

OORDELEN OVER EEN ANDER

We oordelen. Laten we hier gewoon eerlijk over zijn. Precies om die reden vraag ik je in de sessies dit ook te doen, omdat het oordeel over de ander ALLES vertelt over wat er in jou nog niet vrij is. Interessant…

Het oordeel over een ander is een waanzinnig gegeven om je zelfonderzoek mee te starten. Wat is er gaande? De manier waarop jij de ander ziet, is wat er speelt in jouw innerlijke wereld. Precies dát projecteer je naar buiten. Het heeft dus enkel met jou te maken. Ondanks dat sommige anderen je oordeel delen.

Het is belangrijk eerlijk en open te zijn over je oordeel, daarmee ben je eerlijk en open naar jezelf en alleen daar kan je zaken over jezelf te weten komen. Bijv: ik ben [emotie], want hij-zij heeft mij gekwetst. Schrijf het maar eens op. Beantwoord dan: wat wil je dat hij-zij doet, hoe wil je dat hij-zij verandert, welk advies wil je hem-haar geven en hoe wil je dat hij-zij doet,voelt,denkt of zegt zodat jij gelukkig bent? Wat vind je van hem-haar? Schrijf uit. Sta jezelf toe te oordelen en te verlangen. Je zal opmerken dat dit best lastig is.

Het eerste deel van het oordeel is de emotie, het tweede deel de gedachten. “Hij-zij heeft mij gekwetst” – kijk eens naar deze gedachten: kan je absoluut weten dat het waar is? Of ben je gekwetst door een actie van hem-haar, niet hem-haarzelf? En kwetst de actie of hoe jij de actie interpreteert? De waarde die jij hangt aan de actie?

Het oordeel dat we hebben is nooit op de persoon, het is onmogelijk een ander te oordelen. Wat je oordeelt is zijn-haar actie. De uitvoering van ‘iets’. Onze acties zijn uniek, ieder op zijn eigen manier en vaak wat we gezien hebben in de opvoeding.

Besef je het volgende: als we over iemand oordelen, zien we ons eigen vertroebelde denken uitvergroot in een ogenschijnlijke ander. We kunnen niet van diegene houden totdat we hem of haar helder zien, en dat kan pas als we niet meer de behoefte hebben diegene te veranderen.

Wat blijft er van je oordeel over als je niet meer de neiging voelt de ander te willen veranderen? Dit zal gebeuren wanneer je tevreden kan zijn met jeZelf in het nu.

Meer blogs