EMOTIES VS INTUÏTIE

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

In deze post maak ik geen onderscheid tussen emoties en gevoel. Wel tussen emoties/gevoelens en intuïtie, instinct. Wat is het verschil? Hoe merk ik het op? Welke van de twee kan ik vertrouwen?

Emoties zijn sensaties die je lichamelijk ervaart en ze worden ALTIJD veroorzaakt door gedachten die je gelooft. Voor elke emotie zit een gedachte, die je waarde hebt toegekend. Na de gedachte volgt de sensatie. Een situatie, gebeurtenis of persoon is dus NOOIT de oorzaak van hoe jij je voelt, maar je eigen denken is dat. De ander kan nooit verantwoordelijk zijn voor jouw emoties, alleen jij. Jouw gedachten.

SITUATIE/PERSOON —> GEDACHTEN —> EMOTIE

Hoe betrouwbaar is een emotie wanneer het veroorzaakt wordt door je gedachten, die te allen tijde geconditioneerd zijn? Elke gedachte die jou stress geeft is in gevecht met de realiteit en mag je dus in twijfel trekken. Bijv: ik ben niet goed genoeg —> emotie: onzekerheid. Hoe betrouwbaar is deze onzekerheid? Moet je op basis van deze onzekerheid keuzes maken? Bijv. dat je iets niet moet doen? NEE! Je kan je emoties niet vertrouwen, omdat het denken niet zuiver is. Elke gedachte die jou stress geeft is niet zuiver. Omdat ‘stress’ een teken is van ‘t gevecht met de realiteit.

Emoties mag je daarentegen wel omarmen, accepteren, aanvaren en met zachtheid benaderen. Ze zijn er eenmaal en verdienen wel jouw zorg. Alleen ze vertrouwen en volgen; liever niet.

Intuïtie, het dierlijk instinct, een ingeving die rechtstreeks uit de bron komt. Jouw ware aard, aangestuurd door je hart. Het is vaak niet te verklaren, maar voelt gewoon zo volkomen logisch. Eigenlijk twijfel je dan niet. Vanuit je intuïtie doe je al veel waar je niet bewust van bent. Kortom: je vertrouwt het al. En dat is ook precies de bedoeling.

Echter ervaar je 95% van de tijd emoties aangestuurd door je (vertroebelde) denken en maar 5% krijg je intuïtief iets door vanuit je ware aard. We zitten zoveel in ons hoofd dat sommigen helemaal niet meer goed in contact staan met hun intuïtie. Daarom is het onderzoeken van je gedachten op waarheid zo belangrijk! Laat ze minder aandeel krijgen, zodat je kan zakken in die ware aard.

Wil jij meer zelfliefde, vertrouwen en vaker loskomen van je gedachten? Boek dan nu een kennismaking.

Gerelateerde artikelen

SORRY ZEGGEN

Waarom is het belangrijk dat je het kan, maar mag je best kritisch zijn wanneer je het zegt. Je hoeft namelijk niet

MIJN MOEITELOZE ZELF

Wie of wat ben je wanneer je gewoon zou zijn? Zonder ook maar één regel na te leven vanuit de opgelegde geest?

GRENZEN AANGEVEN

Een onderwerp waar veel vragen over komen, wat ik volledig begrijp, want voor mij is dit ook een behoorlijke zoektocht (geweest). Tegenwoordig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van Noes

Schrijf je in voor maandelijks ‘Nieuws van Noes’