ALLES IS EEN NOTE TO SELF

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Schelden, liegen, boos zijn of vechten zijn bovenemoties en uitingen. Daarmee bedoel ik dat er een onderstroom is aan andere emoties die beter aangeven wat er écht speelt: verdriet, angst, machteloosheid of pijn. Wat gebeurt er precies wanneer we boos zijn op een ander, schelden of liegen? En waarom is dit altijd enkel gericht op jezelf?

Wanneer wij boos worden of liegen (of wanneer iemand anders dit doet), dan lieg je niet tegen de ander, ook word je niet boos om de ander. Je vertaalt in dat moment een onderliggende angst en giet dit in je pantser: schelden en boos zijn. Hiermee stap je uit verbinding met jezelf, in de hoop dat je kwetsbaarheid niet wordt opgemerkt. Vervolgens uit je dit naar de ander, zodat je de verantwoordelijkheid ook nog eens kan afschuiven: jij bent de oorzaak van hoe ik me voel.

Hoe een ander zich gedraagt zien we als iets ‘tegen’ ons (leren we in kindertijd). Echter is het gedrag van de ander een uiting van hoe hij/zij zich voelt. Het is dus onmogelijk dit persoonlijk te nemen. Jij bent boos door hoe jij je voelt, een ander door hoe hij/zij zich voelt. Die emotie komt ook NIET door een actie van een ander (of jou), maar door eigen gedachten over deze actie. En opnieuw word je terug geleid naar jezelf: onderzoek je gedachten en vind de oorzaak van je emotie.

Waar zijn we dan precies boos over op een ander dat gaat over onszelf? Wat ik het meest zie bij clienten – en uiteraard herken – is dat wanneer een situatie, persoon of actie ons raakt, we vooral boos worden op onszelf dát het ons raakt. Dat we afwijzing, verdriet, pijn of machteloosheid voelen, want dat is zwak/hoort niet/is niet sterk. Het zou me toch niet (meer) moeten raken of zo mag ik me niet voelen. Bullshit! It already does, so it should. Precies die stukken in jezelf mag je aankijken, eerlijk over zijn en verantwoordelijkheid voor nemen. Wat er ook aan het gebeuren is, maak een ander nooit verantwoordelijk voor hoe jij je voelt. Pak deze zelf door te focussen op wat iets met je doet en uit dit! De ander hoeft het niet op te lossen, maar kan dan wel naar je luisteren. Kies moed over comfort!

Wil jij meer zelfliefde, vertrouwen en vaker loskomen van je gedachten? Boek dan nu een kennismaking.

Gerelateerde artikelen

WIE BEN JE ZONDER JE VERHAAL?

Wie ben je zonder je achternaam, je werk/beroep, telefoon, Instagram, laptop, make-up/aftershave, je lichaam, je uiterlijk, zonder eten, drinken, geld, je huis,

MIJN-MECHANISME

‘T mijn maken’ geeft ons identiteit en daarmee lijken we veiligheid te ervaren. Maar, wanneer je waakzaam bent, kan je zien dat

AFWIJZING

Een gevoel dat we allemaal kennen, maar wat enkel door jezelf veroorzaakt wordt. Er is op geen enkele manier mogelijk dat de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van Noes

Schrijf je in voor maandelijks ‘Nieuws van Noes’