Date

SORRY ZEGGEN

Waarom is het belangrijk dat je het kan, maar mag je best kritisch zijn wanneer je het zegt. Je hoeft namelijk niet altijd sorry te zeggen voor iets wat je niet kon weten of zelfs niet voor de ‘fouten’ die je maakt. Sorry is vaak ook helemaal niet wat een ander wil horen. De ander wil gehoord worden – net als jij – en begrip voor zijn/haar manier van denken. Zeg jij vaak sorry? Of heb je er juist moeite mee? Lees mee!

Herken je dit: altijd maar sorry zeggen, voor alles wat je zegt/doet/denkt? Waar bied je je excuses voor aan? Voor wie je bent? We zeggen sorry omdat we geen ruimte durven in te nemen voor de ‘fouten’ die we maken of we zeggen sorry, omdat we ons verantwoordelijk voelen voor hoe een ander iets ervaart of we zeggen sorry op het moment dat het ons niet lukt te zijn wie we onszelf opleggen te moeten zijn. En dat lukt niet omdat ‘t ‘n onmogelijke opgave is.

In de bovengenoemde situaties is sorry een excuus maken voor je mens zijn en dus nergens voor nodig. Hoe kan je sorry zeggen voor het feit dat je iets nog niet kon zien of ergens nog niet bewust van was? Had dat niet zo moeten zijn? Juist wel! Je was precies waar je moest zijn en dus geen sorry! Luister écht naar de ander, wat die persoon te zeggen heeft en toon je begrip ipv je excuses. Maak hiermee duidelijk dat de ander ook mag voelen/denken wat hij/zij wilt, zonder dat jij hier verantwoordelijk voor bent en dus sorry zegt.

Heb je moeite met sorry zeggen dan heb je moeite om te kijken naar jouw aandeel in situaties. Zonde, want door te zien wat jij in een situatie anders kan doen kun je veel leren over jezelf. Deze zelfreflectie maakt je een rijker, gelukkiger en liefdevoller mens. Het is volledig aan jou of je dit wilt, ik zou het wel weten ;-).

Wanneer dan wel? Als je terug kijkt op de situatie en kan zien dat je bewust niet integer, eerlijk of zuiver bent geweest, dan voelt het goed om sorry te zeggen. Je egomind won het van de zuivere jij en je begrijpt dat een ander hiervan baalt. Je zal merken dat deze sorry’s oprecht overkomen en tot in je diepste vezel gevoeld worden. Maar je zegt vooral sorry tegen jezelf, omdat jij hier uiteindelijk het meeste last van hebt.

Meer blogs