Date

WIE JE BENT VS WIE JE VAN JEZELF MOET ZIJN

Het grootste verschil tussen deze staten van zijn is dat “wie je bent” zichtbaar wordt, nadat je “wie je moet zijn – wat je met je gedachten jezelf oplegt” loslaat. Dat de “wie je bent” geen afwijzing kent, het niet kan voelen en ervaren, maar “wie je moet zijn” daar juist bang voor is en het dus met enige regelmaat ervaart. Voel jij wel eens afwijzing? Lees dan mee!

Wie je bent is hetgeen dat overblijft zonder je denken. Dat klinkt wellicht wat gek, want zijn we niet ons denken? Nee. Onze ware aard – je bron/essentie – is jij zonder je gedachten. Zonder het ego. We zijn niet de taal en de vertaling naar woorden. Of het rationele zijn. We zijn niet emoties, niet het denken of ons lichaam. Maar wie zijn we dan wel?

We zijn bewustzijn. De aanschouwer van dit hele spel. De bron die liefde, vreugde en geluk is, als natuurlijke staat van zijn. Die niets hoeft om goed genoeg te zijn. Die “gewoon” is. Kan je zien hoe ver je verwijdert bent wanneer je de hele dag stapt in de identiteit van wie je moet zijn? Heb je enig idee hoe vermoeiend dat is: vechten met wie in de kern bent? Want dat is wat je dan doet. En dan niet begrijpen waarom het leven niet voor je werkt..

Het is een strategie die gedoemd is te mislukken. Die omvalt zodra het erop aankomt. Schrijf eens op wie jij van jezelf moet zijn of juist niet zijn. Bijv: ik mag niemand tot last zijn. En schrijf dan eens op wat je natuurlijke staat is. Bijv: ik ben nieuwsgierig. Zie je hoe deze twee in contrast kunnen staan? En dat je jezelf geen ruimte geeft te zijn wie je bent, door de ‘regel’ die je hebt.

Alleen de projecties van jezelf – de personen die je van jezelf moet zijn – kennen afwijzing. Voel je afwijzing? Vraag jezelf dan: welke projectie van mij ervaart nu afwijzing? En natuurlijk ervaar je dat, omdat je ‘gewezen wordt’ op een staat van zijn waarvan jij eigenlijk ook niet kan geloven dat je het bent. Het is wie je jezelf oplegt te moeten zijn, en daarin ben je nooit goed genoeg. Je bent verwijderd van jezelf en het gevoel van afwijzing geeft je dit prachtige signaal!

Meer blogs