Date

JALOEZIE

Waarom zijn we het? Jaloezie is een woord voor “iets” wat ik liever anders vertaal. Vergeet niet: omdat er een woord voor is, betekent niet dat het bestaat. Waarom ik niet geloof in jaloers zijn en wat dit gevoel dan wél zegt. Lees mee, zodat je er in het vervolg wat mee kan.

Wat gebeurt er eigenlijk als we (denken dat we) jaloers zijn? Er komt een sensatie/emotie op. We koppelen hier het woord jaloezie aan. We voelen de sensatie, omdat we een gedachte hebben over wat we zien of waar we mee geconfronteerd worden. Alleen de gedachte kan de sensatie veroorzaken, niet de ander of de situatie. Bewust worden van deze gedachten geeft al een hoop informatie: waarom geloof ik deze en wat gebeurt er dan? Wie ben ik zonder deze gedachten?

Uit deze gedachten kan je twee zaken opmerken waar je mee aan de slag kan: je VERLANGEN & je ONZEKERHEID. We worden enkel en alleen jaloers, omdat we iets of iemand zien die iets doet/kan wat wij ook zouden willen/kunnen. En we worden jaloers, omdat de ander/situatie ons confronteert met een onzekerheid. Waarachter ook weer een verlangen schuilt. Jaloezie is dus niets meer dan het helder krijgen van een verlangen en een onzekerheid. Je jaloers voelen is lang zo slecht nog niet: het zijn heldere signalen dat je naar je eigen verlangen mag gaan kijken en die aandacht mag gaan geven! En de daarbij horende onzekerheid mag gaan onderzoeken. Jeeejjj, meer informatie over jezelf én dus jouw pad.

Het onderzoeken van jaloezie vraagt wel een open geest. Bijv: je ziet op Instagram iemand die al reizend zijn/haar geld verdient. Je voelt een sensatie opkomen als je dit ziet. Welke gedachte heb je? Dit wil ik ook? He, dat is een verlangen! Maar onderzoek goed: wat wil je precies van wat je ziet? Het reizen? Of het idee hebben dat je je passie gevonden hebt? Ondernemer zijn en je eigen geld verdienen? Probeer de onderliggende boodschap te zien, want misschien is werken voor een laptop niks voor jou, maar merk je dat je wel verlangt naar een bepaalde vrijheid in je werk. Jouw oplossing ligt veel meer voor je voeten dan je denkt. Staar je dus niet blind op de ander, maar onderzoek welk signaal je krijgt, zodat je er iets mee kan!

Meer blogs