Date

ACCEPTATIE

Alles valt en staat met acceptatie. Nog véél meer dan je denkt. Toch lijkt het alsof we niet durven te accepteren, alsof we liever weerstand bieden. Terwijl dit gevecht zoveel energie kost en er juist voor zorgt dat we van onszelf verwijderen. Én gedrag vertonen waar we niet blij van worden. Wat we vervolgens weer afwijzen. De welbekende cirkel. Hoe die te doorbreken?

Je kan blijven ‘zoeken’ naar wat er mis is met je, maar er is niets mis met niemand. Het is fijn om te begrijpen waar iets vandaan komt, maar de verandering zit ‘m in de acceptatie. In het hier en nu. Trauma’s zijn geen trauma’s als je vandaag weer de moed hebt om kwetsbaar te zijn, je hart te openen, de liefde kan laten stromen en kan vergeven. Jezelf en de ander. Dát heelt alle wonden. Want het enige waar je nu ‘last’ van hebt is van je gesloten hart, het harnas dat je draagt, wanneer je niet jezelf bent, de muren die je om je hart hebt heen gebouwd, het vertrouwen dat je bent verloren en het verwijt wat je bij je draagt. Je kan het trauma de ‘schuld’ geven of accepteren wat er ooit is gebeurd en in het Nu kiezen voor een vrij leven.

Het klinkt simpel, dat is het niet. En dit komt door de angst die we voelen. Angst voor afwijzing, angst voor onveiligheid, angst voor verlaten, angst voor niet leuk gevonden worden en angst voor gezichtsverlies. Het ís ook spannend, want dikke kans dat we dit allemaal (denken te hebben) ervaren. Maar is de angst reëel? Was je écht in onveiligheid, toen en nu? Kan iemand jou afwijzen? Je verlaten? Nee… het is wat jij bent gaan geloven, maar het berust niet op een absolute waarheid.

Wanneer je in acceptatie kan zijn met jezelf in het hier en nu, dan zal je merken dat de liefde waar je zólang naar verlangd hebt er eindelijk is, dat je de veiligheid, waar je zo naar hebt uitgekeken, eindelijk kan ervaren. Dat alles in jou zit en er al is. Dat alles klopt en dat je klaar bent om je hart te openen en kwetsbaar te zijn. En alleen daar zal alles veranderen. Wanneer het gevecht stopt en je gewoon mag zijn.

Meer blogs