Date

DEPRESSIEF VOELEN

Een gevoel wat velen kennen en afzonderlijk weer angstig maakt, want straks bén ik depressief. Het verschil hiertussen zit ‘m in jouw identificatie met je gevoel. “Depressie“ is een label, dat je kan helpen meer in acceptatie te komen met je depressieve gevoel, maar wat je ook bang kan maken. “Want als ik ergens ‘in kan zitten’, moet ik er dus ook ‘uit komen’”. Dat idee brengt juist onrust met zich mee. Ik kijk er liever anders naar.

Emoties zijn belangrijk, want zij geven aan wanneer je in een gedachte aan het geloven bent, die je de verkeerde kant op stuurt. Een emotie navigeert jou! Een emotie die onprettig voelt, voelt onprettig omdat je de overtuiging die hier aan ten grondslag lag mag onderzoeken: in wiens zijn zaken zit ik? Hoe hard ben ik aan het vechten met de realiteit? Op welke manier wijst ik mezelf af? Dát is wat een emotie jou wil vertellen: “joehoe, je hecht waarde aan gedachten die je gewoon aan je voorbij mag laten gaan!” Een fijne emotie geeft aan dat je op het ‘juiste’ pad bent, verbonden met je natuurlijke staat van zijn; die = liefde.

Wanneer we onprettige emoties verdoven of wegstoppen (vanwege schaamte bijv.) door afleiding te zoeken in eten, drank, sporten, volle agenda ed, dan krijgen deze emoties het idee dat ze duidelijker moeten zijn en dus worden ze ‘zwaarder’/donkerder. Hoe donkerder het wordt hoe groter de kans dat we die belemmerde overtuiging, die de oorzaak is van dit gevoel, nóg meer geloven en dat we verder zakken in afleiding. Dat is die vicieuze cirkel. Dit kan je een ‘depressie’ noemen.

Het depressieve gevoel begint ALTIJD bij een gedachte. Het kan zijn dat je meer ‘aanleg’ hebt voor destructieve gedachten, omdat je dit als voorbeeld hebt gehad. Dit betekent NIET dat jij niet verantwoordelijkheid kan nemen voor deze gedachten, die vaak zijn overgenomen uit de gezinssituatie. Jij hebt net als ieder ander het vermogen een keuze te maken om een gedachte te geloven of niet. Soms moet je werken aan dat vermogen, omdat het minder ontwikkelt lijkt. Grijp die uitdaging aan, onderzoek je denken, het liefst voordat je emoties echt donker worden en bevrijd jezelf uit ‘t ego-denken. Er is altijd een weg.

Meer blogs