IK MOET STERK ZIJN

Facebook
Twitter
LinkedIn

Één van de meest besproken gedachten van deze week: de overtuiging dat we sterk moeten zijn. Veel overtuigingen ontstaan, omdat we een ‘afspraak’ met onszelf maken na een ervaring op jonge leeftijd. “Vanaf nu moét ik sterk zijn”. Een overlevingsstrategie die best nodig kan zijn geweest. Echter hebben we op latere leeftijd last van ‘onze afspraak’, want hoe kan je jezelf zijn als je altijd sterk moet zijn? En wat is jouw definitie van ‘sterk zijn’ eigenlijk?

‘Sterk zijn’ zien we als niet breken, niet huilen, niet laten zien dat iets ons raakt (of dat we verliefd zijn!), niet opgeven, niet verdrietig zijn, niet aangeven dat we bang zijn of niet willen. De strategie ontstaat omdat we iets gaan ‘dragen’ van de gezinssituatie en vanuit daar wordt het een identiteit die we ook in ons sociale leven of op werk inzetten. Als we niet sterk zijn zou er immers wat kunnen gebeuren, dat is de niet realistische angst die we dragen. Het is tijd voor een ‘nieuwe waarheid’, als je wilt dat het leven vóór je gaat werken.

“Ik moet sterk zijn” – is het waar? Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je dit gelooft? Terugtrekken, niet eerlijk zijn, over mijn emoties heen stappen, me vermannen, doorgaan terwijl ik niet meer wil, angst wegstoppen, mezelf wegstoppen, schaamte ervaren. Wat gebeurt er dan? Juist ja, het leven lijkt niet vóór je te werken, want je brengt niet de juiste signalen naar buiten. Er is totaal geen alignment met je diepste verlangen vs wat je doet. Het leven voelt als overleven, want je mag niet opgeven, nee zeggen, kwetsbaar zijn, totaal in liefde zijn of juist even ‘breken’. Besef goed dat mensen jou niet zien en dat er dus niet op je af komt wat je graag wenst!

Wie zou je zijn zonder de gedachte “ik moet sterk zijn”? Hoe reageer je dan? Hoe het is. Hoe je je voelt. Precies zoals je het in dat moment ervaart. Kwetsbaar, open, liefdevol, eerlijk, authentiek, in verbinding met jezelf. Er is geen gevecht meer met de realiteit en de energie die je overhoudt kan je nu volledig op jezelf richten. Precies jezelf bieden wat je nodig hebt. En ja.. daar gaat het leven vóór je werken, omdat je uitzendt wat is.

Wil jij meer zelfliefde, vertrouwen en vaker loskomen van je gedachten? Bekijk dan mijn coachingtrajecten.

Gerelateerde artikelen

EMOTIES VS INTUÏTIE

In deze post maak ik geen onderscheid tussen emoties en gevoel. Wel tussen emoties/gevoelens en intuïtie, instinct. Wat is het verschil? Hoe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van Noes

Schrijf je in voor maandelijks ‘Nieuws van Noes’