Date

INNERLIJKE KIND

Wat wordt hier precies mee bedoeld en waarom is het belangrijk hem/haar te herkennen?

Jouw belemmerende overtuigingen komen voort uit ervaringen. Om de overtuiging los te kunnen laten kan het helpen in te zien waar je de overtuiging bent gaan geloven. In vele gevallen betreft dit vrij onschuldige situaties, maar als kind ervaar je onveiligheid en/of afwijzing en wordt dit je absolute waarheid. Deze waarheid nemen we ons leven mee en vanuit hier gaan we onszelf beschermen: we sluiten het hart (ook naar onszelf) en gooien de muren op (zo hoog dat t een gevangenis wordt). Het beschermingsmechanisme belemmert ons écht te zien wie we daadwerkelijk zijn. Een conflict tussen hart en hoofd.

Het ego wil je ‘behoeden voor’ en trekt je in schijnveiligheid en -controle. Maar ook je Ware Zelf kent een trekkracht en geeft bij elk ego-gedachte een signaal in de vorm van een ongemakkelijke emotie. Ondanks dat het ego je wil beschermen voor oude pijnen, helpt het niet. Je doet jezelf opnieuw pijn als je weg stapt van je Ware Zelf, je hoofd volgt ipv je hart. Je belandt in een cirkel en het verleden herhaalt zich, omdat je oude gedachten plakt op nieuwe situaties. Omdat je een waarheid in stand houdt die berust is op subjectiviteit van een ‘kind’.

Wat te doen? Heropvoeden van je innerlijke kind. Opmerken aan welke situaties de situaties in het Nu je doen herinneren en welke pijnen dit naar boven brengt. De pijnen aankijken en het kind in jou troosten zoals je toentertijd getroost had willen worden. Alsof hij/zij jouw kind is. Je koppelt los van de identificatie met het innerlijke kind en je voorkomt dat je de volwassen jij gaat beschermen voor wat het kind in jou heeft meegemaakt. Op deze manier maak je de weg weer vrij.

Je bent niet meer het kind wat zich onveilig voelde. Je bent gegroeid. Wanneer overtuigingen en emoties van onveiligheid zich aandienen dan is dat niet jij, maar het innerlijke kind in jou wat je gerust mag stellen, zodat je vanuit helderheid weer verder kan. Wanneer je in staat bent dit te doen, dan kan het loskomen van je. Wie ben je zonder je verleden? De persoon, die je al die tijd al bent, maar zonder je beschermingsmechanisme.

Meer blogs