Date

EMOTIES ALS NAVIGATIESYSTEEM

Hoe werkt dit? Waarom is dit zo effectief en hoe zit dit als ik een emotie van ‘de ander’ krijg? Dit laatste hoor ik namelijk veel; “ik voel me geraakt door wat de ander zegt”. Let op: dit is nooit het geval. Wanneer jij een emotie ervaart krijg JIJ een boodschap en die boodschap gaat nooit over de ander, maar over JOU! Wil je écht meer van jezelf zien, weten wie je bent en het leven voor je laten werken? Erken je emoties, focus je op wat ze je komen vertellen en maak geen verhaal over ‘de ander’. Dat brengt je nl geen stap verder.

Emoties gaan over jou. Het is niet de bedoeling dat je jezelf wijsmaakt dat je het gevoel van de ander overneemt. Het kan zeker zijn dat je iemand zijn energie voelt, maar wat het met joú doet gaat over jou. Vóór elke emotie komt een gedachte. Wanneer je de gedachte waarde toekent (gelooft/volgt) wordt de gedachte een overtuiging en daarna pas volgt de emotie. Je kan dus nooit een emotie ervaren door wat een ander zegt/doet. Enkel door een gedachte van jou óver wat de ander zegt/doet. Het is VEEL interessanter te kijken naar die gedachte dan in een verhaal stappen over die ander. Dié gedachte zegt namelijk iets over jou, daar mag je zorg voor dragen!

De gedachte signaleren (en The Work hierop toepassen) is dus een manier, maar opmerken wat de emotie komt vertellen brengt je ook een hoop fijne informatie over jezelf. Vb: je voelt je gekwetst. Ipv je te focussen op ‘de ander’ en in de slachtofferrol te stappen voelt het meer verlichtend te kijken wat gekwetst voelen je wil vertellen. Gekwetst voelen geeft aan dat je ergens nog niet helemaal stevig in staat. Het wijst je op je kwetsbaarheid over dit thema. Je zou kunnen zeggen dat je gekwetst voelen je vooral wil stimuleren stevig te gaan staan in wat je belangrijk vindt en los te laten wat ballast is. Het spiegelt wat nog onzeker is, juist omdat dit sterk moet worden.

Iets raakt je, juist omdat het een belangrijk thema is! Je bent niet geraakt door ‘de ander’, maar het thema grijpt je aan en je hebt hier nog werk te verrichten. Onderzoek welke overtuiging er nog zit op dit stuk – wat mag er nog niet zijn – en pak deze aan met bijv The Work.

Meer blogs